TOPONIMI

Otvoreni projekt sakupljanja i dokumentiranja staronovaljskih toponima - imenovanih lokaliteta, starih i novijih, poznatih i nepoznatih, zapisanih i onih koji se spominju samo u usmenoj predaji. Ubilježavanje u mapu svih točaka uz koja postoje neke priče iz kolektivnog ili osobnog sjećanja.
toponimi-84f0fe34608e9f2283cc060bc1487b7e.jpg

U početnoj fazi projekta, tijekom ljeta 2014. u galeriji Skala do Sunca započeta su bilježenja određenih toponima na ispisu velike mape, u situacijama uglavnom pojedinačnih posjeta ljudi. Uporedo s oznakom pozicije bilježeno je i ono što je o toj točki poznato. Npr. Samotvorac - uvala na Donjem kraju. S mulom Uljaka, kojemu je preko puta, čini ulaz u dubinu staronovaljskog zaljeva. Otkad se pamti, na Samotvorcu živi par gavrana, kao domaćini i čuvari uvale. Ili Svetojašnica - velika lokva u pašnjaku, promjera oko 35 metara, a nalazi se na brdašcu gdje je zemlja ilovača pa rijetko ostane bez vode. Najbolje mjesto za potražiti i pronaći svojeg ili tuđeg zanemarenog magarca.

Pridružite se ovoj zabavnoj i za očuvanje baštine korisnoj igri i pošaljite nam nešto - neko svoje iskustvo ili priču koju ste čuli vezano uz neko imenovano mjesto na području Stare Novalje. Ideja za ovaj projekt krenula je iz spoznaje da samo na Zaglavi postoji nekoliko desetaka toponima koji se u razgovorima spominju a koji ne postoje upisani ni u kakve geografske ili topografske karte.