STARA STARA NOVALJA 2, 7.-21.9.2014.

Drugi dio izložbe i projekta započetog 2013. s ciljem očuvanja sjećanja na ljude i običaje mjesta, pripreme knjige fotografija te multimedijskog predstavljanja iznimno kvalitetnih fotografija koje obogaćuju hrvatsku i mediteransku kulturnu baštinu. Izložbu čini 40 fotografija iz obiteljskih zbirki mještana Stare Novalje, a postav je pripremio Stanislav Habjan.

senj-db9d9d5214f7a3447df9adc2bf6ee62b.jpg

Dobri čovjek Ljiljo, Šime Peranić, staronovaljac u Pagu, mnoge je putnike-mešćarane zbrinuo i zadužio, a i ne samo njih. Neka s njegovom slikom započne priča izložbe Stara Stara Novalja 2.

Na plakatu portret troje harmonikaša: Dinko Tamarut, Jadranka Starčević i Ranko Peranić na vjenčanju Ivana Petra Nazarenića i njegove Celine, 1958.

Evo i zajedničkog portreta svih uzvanika te svečanosti.

Svečanosti je bilo i usred radnog dana u poljima s više kamenja nego zemlje. Portret mešćarana pri poštenoj zdravici prilikom postavljanja vodovoda u Novalji, oko 1963. Mladoženja s prethodne fotografije ovdje je prvi slijeva. Slijede Frane, Pipe Drilov, Toma Juričić, Šime Vanov, Joso Poljarić, Šime Cestar, Josip Rožin te posljednji, Josip Denona, čija obitelj prilaže fotografiju.

Jedan od najljepših ženskih portreta u baštini ne samo Stare Novalje. Filomena, porijekom s Brajad, iz obitelji Vlahović, nije doživjela starost, ali o njenoj plemenitosti (nesebičnosti, blagosti,  dobroti...) u pričama iz sjećanja ne postoje dvojbe.

Trgatva u staroj Staroj Novalji. Mitološki prizor iz rajske uvale čija je gornja strana cijela bila jedan veliki vinograd. Na fotografiji, u savršenoj točki kompozicije, lijepi ženski osmijeh. Ime: Ljubica.

Portret članova obitelji Peranić i njihovih gostiju na brodu Lola. Fotografija iz zbirke kuće Livić.

Mladi mešćarani, redom Peranići, u selu oko 1950-te. U središtu Antonić u svojstvenoj mu pozi čitača novina na glas. Do njega slijeva Toma Unukov i buduće čudo od ribara Tone Pipićev, a s desna Krune i Kazimir. U donjem redu slijeva Marija Bepovica, Šimica, Rajna, Dinko, Vidica, Joso Pipićev, Josip Rožin i sestra mu Dinka.

Toma Peranić u svom elementu, početkom šezdesetih; još jedna antologijska fotografija iz škafetina mešćarskih. Smiješi nam se čudo od knjige.

Grupni portret u dva plana. U donjem slijeva Tončić Bačvar, Ivan Nazarenić, Tonić, Antonić, Krune, Joso Doktor, Vankeka, Vlatko, Tonić Kesin, Frane, Srećko i Ivica zvani Suri. U gornjem planu prizor miniraju Tonjac, Živo i ekipa.

Pogled na trajektno pristanište Uljak i staro selo nad njim, 1970. Do izgradnje Paškog mosta i novog pristaništa na Drljandi, ovo je jedino mjesto veze Novalje i Stare Novalje s kopnom. Fotografiju nam šalje obitelj Oremuš-Benger iz Stubičkih toplica, graditelji prve vikendice u Staroj Novalji - na adresi Rupica 12 c...

 ... pogled na Uljak i trajekt iz kuće Oremuš, 1972. Vidi se tek postavljeni drveni stup za struju, stiglu te godine u Staru Novalju.

Bog vas pomiluj, cestari iz davnina. Staronovaljci na radu u Sloveniji ili Gorskom kotaru, nedugo nakon 2. svjetskog rata. Prvi slijeva Šime Peranić Zemlja, treći Tone Peranić Vaka, četvrti Marko Peranić Kebre, šesti Ivan Peranić Gule, sedmi Tone Peranić Birco... U ribarski magacin iz vaših života danas ulaze pogledati ovu fotografiju vaši sinovi i kćeri sa svojim unucima.