Kratka povijest slučaja (2012-15)

Povijest galerije 'Skale do Sunca' započinje inicijativom dvojice autora, vezanim uz mjesto obiteljskim naslijeđem - scenografa i slikara Dalibora Laginje iz Rijeke i Stanislava Habjana, pisca i dizajnera iz Zagreba, a od početka u zamisli i gradnji projekta sudjeluje i slikar i oblikovatelj Hrvoje Đukez. U suradnji umjetničke organizacije Petikat, Mjesne zajednice Stare Novalje i Grada Novalje pokrenut je projekt kojim Stara Novalja dobiva prostor oblikovanja, predstavljanja i dokumentiranja sadržaja vezanih uz povijest, ljude i prirodu mjesta.
skaledosunca-c64b3877790fffa213e530f28b9e4b76.jpg

Na zadovoljstvo i mještana i njihovih gostiju, galerija je sredinom ljeta 2012. i bez službenog otvorenja zaživjela kao vrlo osobit prostor u ponudi mjesta; stvorena je otvorena i topla komunikacijska točka u kojoj se Stara Novalja rado prepoznala.

Interijer i prvi postav galerije jedna su cjelina pod nazivom 'Skale do Sunca', a pripremljen je u oblikovanju i izvedbi Hrvoja Đukeza i Stanislava Habjana. Dizajnerski koncept vizualnog identiteta zasnovan je na motivu starog kamenog reljefa ugrađenog u zgradu Kaštela, značenjski poticajnog simbola prihvaćenog kao grb Stare Novalje, a prvi postav čini niz autorskih proizvoda s različitim primjerima i varijacijama korištenja tog motiva. Također, niz fotografija s tekstom 'Sve se može pročitati na nebu Stare Novalje' nudi uzorak mogućnosti koje autorski pristup identitetu može pružiti u turističkom i gospodarskom predstavljanju mjesta. Otvara se pitanje ne bi li intimistička fotografija koja emotivno djeluje i na mještane i na njihove goste, bila primjeren oglasni billboard za lijepo malo mjesto koje svoju ponudu zasniva upravo na odmaku od buke, medija i komercijalnih turističkih sadržaja.

Interijer galerije koji dizajnom podjednako upućuje i na radni i na izložbeni prostor, ali i na obje prethodne funkcije prostorije - poštanskog ureda i spremišta za ribarske 'arte' - upotpunjen je s nekoliko povećanih fotografija iz obiteljskih riznica mještana, što je bio i početak rada na izložbi i knjizi fotografija pod nazivom Stara Stara Novalja. Nekoliko vrijednih tradicijskih predmeta koje su mještani darovali novoj galeriji, uljepšali su dodatno prostor čineći ga intimnijim i šireći mu koncept na stvaranje uvjeta za pripremu malog povijesnog muzeja Stare Novalje.

Već je prvo ljeto rada galerije i radionice 'Skala' svojim sadržajima i energijom potvrdilo zanimljiv i čini se sretno postavljen projekt s perspektivom stvaranja kvalitetnog i zamijećenog kulturnog identiteta jednog malog jadranskog mjesta. Za koncept izložbenog programa u sezoni 2013., a potom i 2014. Skalama do Sunca dodijeljena je i podrška od strane Ministarstva kulture RH.

U dvije iduće sezone, 2013. i 2014. održano je ukupno petnaest autorskih izložbi, dvije radionice i jedna večer projekcija kratkih autorskih filmova. U suradnji mještana i galerije pokrenuto je nekoliko višegodišnjih projekata vezanih uz očuvanje baštine i turističku promociju mjesta, a ostvarena su i dva dizajnerska projekta u suradnji s lokalnim partnerima - Hotelom Boškinac i Turističkom zajednicom Stare Novalje. O programu staronovaljske galerije, uz ovu internetsku stranicu, informacije su donosili Culturenet i Novi list, a projekt je u rujnu 2014. predstavljen i u Zagrebu, na Izložbi hrvatskog dizajna 1314.

Godine 2015. s još četiri izložbe i jednom radionicom nastavljen je kontinuitet programa koji spaja suvremenu umjetnost (sezonu je svojim postavom i prisustvom u njemu otvorio jedan od najzanimljivijih hrvatskih autora danas Davor Sanvincenti) s prepoznavanjem i predstavljanjem vrijednosti iz mjesne baštine (izložba posvećena djelu brodograditelja Josipa Pipa Peranića).

Više o svim izložbama i događanjima, o pokrenutim i zamišljenim projektima, kao i o onom najvažnijem - ljudima, prijateljima uključenim u gradnju Skala do Sunca... saznajte iz menija stranice www.skaledosunca.com

Prvi dani gradnje Skala, srpanj 2012. Dok očevi postavljaju u kaštelu brodski pod, u dvorištu Mula 7 prilagodbu starih ljestava novoj priči preuzeli su Ivan, Jakov i Tonka. 

Pogled na ulaz u Galeriju, rujna 2014. U trećoj sezoni rada, potrebnim funkcionalnim dodacima oblikovanim i izvedenim u skladu s povijesnim objektom i novom mu namjenom, ostvario se estetski zaokružen face-lifting kaštela. Tijekom zime 2013/14. inicijativom mjesta proširen je prostor staze ispred galerije, tako da se dobila mogućnost dnevnog radnog prostora za održavanje radionica, a s čestim se okupljanjem i druženjem posjetitelja na otvorenjima izložbi prostor ispred galerije a iznad ribarskog mula pomalo pretvara u mali trg.